Založ si blog

Jeden z túžiacich

Kráčal po popraskanom asfalte medzi dvomi takmer fyzicky sa zbližujúcimi budovami. Vzduch bol napáchnutý upchatou kanalizáciou a zvratkami nasiaknutými alkoholom. Jemu to však už dávno nevadilo, pretože jeho čuchové bunky neboli schopné zachytiť ani ten najostrejší zápach. Z kontajnera pri zadnom vchode ázijského bistra sa naňho lepili špendlíkové zreničky detí, ktoré nezastihlo detstvo. Možno sa chceli spolčiť a okradnúť ho aj o ten chatrný, no stále hrejivý kabát, no zastavil ich strach, ktorým pôsobili prázdne očné jamky tohto velikána. Tak ako niektoré druhy zvierat, tak aj neľudskí ľudia si radi vyčlenia najslabšieho jedinca a potom ho bez mihnutia oka alebo zakolísania chatrných zbytkov svedomia zožerú.

Kráčajúci muž na moment zastal, kabát si vyzliekol, a pokračoval ďalej vo vyťahanom šedom svetre. Šiel pomaly a ulička bola dlhá. Chladná. Zákerná. Začalo snežiť. Nemohol počuť ruch okolitého veľkomesta. Nemohol počuť zvyšky okolitej prírody. Nemohol počuť.

Vyzliekal sa ďalej. Najskôr sveter, potom biele tričko. Z vrecka nohavíc si vybral cukrík a vložil ho do úst. Bol bez chuti. Alebo on bez chuťových buniek? Rozopol si opasok, vytiahol ho a pustil na zem. Deti sa za ním plížili, ustráchané a osamelé. Boli tri. Zbierali mužove kusy oblečenia hneď ako ich odhodil. Boli dychtivé po teple, po zločine a po živote. Sebapoznanie však dávno stratilo zmysel a s ním aj život. Malí a špinaví špunti sa naťahovali o hnedé menčestrové nohavice. Roztrhli ich. Malé zvieratká betónovej džungle. Jedno z nich sa nakoniec odhodlalo, frustrované z roztrhnutých nohavíc, túžiace po úspechu, vodcovstve medzi ostatnými. Najskôr zobralo kameň, nebol príliš veľký, akurát do jeho malej zvrásnenej dlani, a z diaľky ho hodilo po mužovi. Nezastavilo ho to. Posilnené adrenalínom sa rozbehlo k takmer nahému mužovi a začalo mu búšiť päsťami do chrbta. Nič sa nedialo. V prastarej korbe sa už dávno nenachádzal cit. Mladý chlapček ďalej udieral muža. Čoraz silnejšie, čoraz agresívnejšie. Vybíjal si zlosť na svet. Keď nič nepomáhalo, vzal do ruky ďalší kameň. Klusal k mužovi napriahnuc sa ako najlepšie vedel. Pri záverečnom údere však pozabudol na zľadovatelú cestu. Gravitácia sa decentne postarala o nerozumného spratka a poslala ho k zemi. Ostatným dvom mladým a skazeným dušiam neostávalo v rámci zaužívaných spoločenských konvencií nič iné ako vysmiať ho. Štrbavé zažltnuté zúbky sa ligotali v jedovatých tvárach. Jeden z dvojice kopol svojho ležiaceho spoločníka do nôh. Nehýbal sa. Obaja sa rozbehli preč, nepochopení a bezbranní. Dospievajúce pijavice. Kráčajúci muž zo seba zhodil ostatok odevu, topánky, prederavené ponožky a trenírky. Vyšiel z uličky, vzpriamený a nahý. Znovuzrodený.

 

Finalizovanie odlúčení

28.04.2019

Sedíme naproti, dve telá, mäsá, gúľajúc očami k stropným trámom. Naokolo vrava, život, výplň času, ktorý má tvoriť zmysel. Počujem spoje. Sedíme naproti, dve telá, mäsá, a nepočujem nás.

3

04.06.2017

Voľný buď, kto pravdou kosíš súdu spolkov neznanie, nahý staň a zšliapaj bosý ukájavé uznanie. Voľný buď, kto berieš spánok stagnovania harmónii, vyklč stud a zbrieždi ráno vyhostenej ilúzii. Voľný buď, kto citom činíš zemské svoje bdenie, bodri ho a sním mu viny, kto za Psyché sa ženie. Zalepšie je mysľou prskať, čo svätenou vodou, rovnež lež v miesto [...]

2

01.06.2016

Bola som ňou, ona zas mnou v jej očiach, keď objímala som jej kmeň, tancovala som s ňou tmou privinúc sa na zeleň, a náhle strach! Husia koža v jarnom vánku stala sa mi dôkazom vlastnej človečiny, automatu v bdelom spánku, premietajúcim svoje činy. Či patrím tu? Či nepošlapem jej panenskú zem? Či nezamorím jej čistotu pre môj egocentrický sen vtisnúť sa [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

nayra

Niečo málo...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 16837x
Priemerná čítanosť článkov: 1871x

Autor blogu

Kategórie